top of page

Van To-Do Lijst naar Kansenlijst: Hoe je moetjes omtovert in mogelijkheden


Ken je het gevoel van een eindeloze to-do lijst: een opeenstapeling van ‘moetjes’ die ons energie kost. Zeker voor mensen met een ongedefinieerd of open wortelcentrum in Human Design, zoals ik, kan het afronden van die lijst voelen als een race tegen de klok. Het wortelcentrum is verbonden met de druk om dingen gedaan te krijgen. Als dit centrum open is, ervaar je vaak een constante haast om taken af te vinken, ongeacht of je daar energie voor hebt. Dit kan leiden tot stress en het gevoel dat je alleen bezig bent met overleven.


Maar wat als je die to-do lijst kon omvormen tot een kansenlijst? Wat als je de druk loslaat en taken benadert vanuit mogelijkheden en energie? Dit is wat ik persoonlijk heb gedaan, en het heeft mijn hele kijk op productiviteit veranderd.


De Druk van het Wortelcentrum Begrijpen


In Human Design is het wortelcentrum een motor die druk uitoefent om dingen te doen. Als dit centrum gedefinieerd is, ervaar je een consistente en stabiele manier van omgaan met deze druk. Maar met een open of ongedefinieerd wortelcentrum, zoals bij mij, voel je vaak een externe druk om taken snel af te ronden en voel je haast, zelfs als die niet nodig is. Dit leidde er bij mij toe dat ik mezelf overwerkte, omdat ik dacht dat alles nu gedaan moest worden.


Van Moetjes naar Kansen


Wat ik ontdekte, is dat ik die druk kon ombuigen door mijn to-do lijst te veranderen in een kansenlijst. In plaats van elke taak te zien als een verplichting, besloot ik de dingen te zien als kansen om iets te leren, te groeien of plezier te hebben. Ik ging niet langer uit van wat moest gebeuren, maar van wat ik wilde doen en waar mijn energie op dat moment naartoe ging.

Dit veranderde mijn hele benadering van productiviteit. Door te volgen waar mijn energie stroomde, merkte ik dat ik taken sneller en met veel meer plezier kon afronden. De dingen die me eerder konden overweldigen, werden nu mogelijkheden om iets nieuws te creëren of te ontdekken. Het was niet langer een race tegen de klok, maar een natuurlijke flow waarin ik juist meer gedaan kreeg, zonder de uitputting die ik eerder ervoer.


Volgen waar de energie heen gaat


Een van de grootste veranderingen was dat ik mezelf toestemming gaf om te pauzeren en te reflecteren op waar mijn energie naartoe ging. In plaats van me te laten leiden door de druk van een eindeloze takenlijst, volgde ik wat op dat moment goed voelde. Hierdoor verdween de haast, en voelde ik veel meer ruimte en vrijheid in mijn dagelijks leven.

Door mijn wortelcentrum als gids te gebruiken in plaats van als vijand, heb ik geleerd om te luisteren naar mijn energie in plaats van de constante externe druk. Mijn takenlijst voelt nu licht, omdat ik taken aanpak wanneer ik de juiste energie heb. Dit zorgt ervoor dat ik ze sneller en met meer voldoening afrond, zonder de stress die ik vroeger voelde.


Van Druk naar Kansen


Het verschil tussen een to-do lijst vol verplichtingen en een kansenlijst vol mogelijkheden zit in hoe je de taken benadert. Door de druk van mijn open wortelcentrum te herkennen en bewust te kiezen waar ik mijn energie op richt, heb ik de rust en ruimte gevonden om mijn dagelijkse taken op een meer natuurlijke en plezierige manier aan te pakken. Taken voelen nu als kansen om te groeien en plezier te hebben, in plaats van als een last om te dragen.


Zo verander je jouw to-do lijst van een bron van druk en stress naar een verzameling inspirerende kansen – door simpelweg te volgen waar de energie naartoe gaat.




Comments


bottom of page