top of page

Poets jij elke dag je gedachten?

We zijn er elke dag mee bezig: fysieke hygiëne. We poetsen onze tanden, douchen regelmatig en houden ons huis schoon. Maar hoe vaak denken we na over de hygiëne van onze geest? Net zoals een schoon huis ons beter doet voelen, kan het opschonen van onze gedachten ons leven op vele manieren verbeteren.


‘Mind hygiëne’ gaat over bewust worden van je gedachten, het elimineren van mentale rommel en het creëren van een heldere en positieve mindset. Denk aan beperkende overtuigingen die je kunnen tegenhouden, zoals: "Ik ben niet goed genoeg", "Ik kan dit niet", of "Ik verdien geen geluk". Deze gedachten zitten vaak ingebed in ons brein als automatische patronen en kunnen ons welzijn ernstig beïnvloeden.


Mind hygiëne draait niet alleen om het herkennen van deze gedachten, maar ook om het actief werken aan het opschonen ervan. Het is een proces van mentale reiniging, waarbij je ruimte maakt voor positieve, ondersteunende gedachten die in lijn zijn met wie je echt bent.


Een krachtige tool die ik hierbij gebruik is Human Design. Dit persoonlijkheidssysteem geeft inzicht in hoe je energetisch en mentaal bent ontworpen. Wat het zo bijzonder maakt, is dat het je een blauwdruk biedt van je unieke energie en hoe je het beste door het leven kunt navigeren.


Human Design kan ons helpen in het proces van mind hygiëne, omdat het laat zien welke gedachten en overtuigingen echt bij ons passen en welke we hebben overgenomen van anderen of de maatschappij.


Human Design & Beperkende Gedachten


Volgens Human Design heeft elk individu unieke energiecentra. Sommige zijn gedefinieerd (stabiel), terwijl andere ongedefinieerd zijn (ontvankelijk voor invloeden van buitenaf). De ongedefinieerde centra zijn extra gevoelig voor conditionering door de buitenwereld. Hier ontstaan vaak beperkende overtuigingen, omdat we proberen te voldoen aan verwachtingen of normen die eigenlijk niet bij ons passen.


Bijvoorbeeld, als je een open G-centrum hebt, kun je je onzeker voelen over je identiteit of richting in het leven. Dit komt omdat je de energie van anderen oppikt, waardoor je mogelijk het gevoel krijgt dat je jezelf moet bewijzen. Door dit te begrijpen via Human Design, kun je deze invloeden van buitenaf herkennen en beginnen met het loslaten van gedachten die eigenlijk niet van jou zijn.


Wanneer je je eigen Human Design-kaart onderzoekt, kun je duidelijk zien bij welke thema’s je vatbaar bent voor beperkende gedachten. Deze inzichten helpen je om bewust te worden van patronen die niet authentiek zijn en je niet verder helpen. Dit is een cruciaal onderdeel van mind hygiëne, omdat je leert te onderscheiden tussen je eigen energie en conditionering van buitenaf.


Waarom Mind Hygiene Essentieel Is


Mind hygiene is essentieel voor ons mentaal welzijn. Net zoals we ons lichaam reinigen en verzorgen, zouden we ook regelmatig onze gedachten moeten opschonen om een heldere en positieve mindset te behouden. Human Design biedt een krachtig kader om beperkende gedachten op te sporen die ons tegenhouden, zodat we ons kunnen losmaken van de conditionering en authentieker door het leven kunnen gaan.


Wanneer je leert wie je werkelijk bent en je bevrijdt van de invloeden van buitenaf, kun je een vervullender leven leiden, met meer impact op de wereld om je heen.


Dus, net zoals je een ochtendroutine hebt voor je fysieke hygiëne, waarom zou je geen tijd vrijmaken voor je mentale hygiëne? Je geest zal je er dankbaar voor zijn!


Ontdek de Kracht van Gedachte-Opschoning en Human Design



P.S.: Heb je zin om in een groep aan mind hygiene te doen? In januari start ik weer de Quest: Helemaal jezelf zijn. Samen gaan we onderzoeken waar jij nog ruimte hebt om je mind op te schonen. Doe je mee?




Comments


bottom of page